Germania Tour 2010, 2.deň – múzeum Quintana

V bavorskom mestečku Kunzing sa nachádza malé múzeum rímskych pamiatok museum Quintana.

história:

Na mieste dnešného mesta Kunzing bola v roku 90 n.l. vybudovaná rímska pevnosť pre vojenské oddiely. Pevnosť bola súčasťou Limes Romanus, severnou hranicou Rímskej ríše. Hranica oddeľovala civilizovaných rimanov od “barbarských“ germánov a bránila im v nájazdoch a útokoch. (na prvom obrázku je vidieť rozmiestnenie ďalších pevností pozdĺž limes romanus).

súčastnosť:

V roku 2003 našli archeológovia pozostatky dreveného amfiteátra. Mal oválny tvar s rozmermi 34,6m, (smer východ-západ) a 29,6m (smer sever-juh). Dĺžka 34,6m znamenala v počas vládnutia Ríma 117 rímskych stôp a 29,6m zase rovných 100 rímskych stôp. V roku 2008 začala pomalá rekonštrukcia tohoto amfiteátru.
Počas vykopávok v roku 1830 a 1978 boli nájdené mestské kúpele, nachádzajúce sa iba pár desiatok metrov západne od múzea. Kúpele boli rozdelené na viacero častí: šatňa (apodyterium), studený kúpeľ (frigidarium), teplý kúpeľ s miestnosťou v ktorej bola vykurovaná podlaha (tepidarium), teplý kúpeľ s umývadlami a vaňami (caldarium) a dokonca aj parný kúpeľ (sudatorium alebo laconicum). 26.3.-1.8.2010 bola v tomto múzeu aj výstava THERMEN- Römischer Badeluxus nördlich der Alpen.

múzeum:

Na prízemí je malý obchodík so zaujímavými knihami a replikami ozdôb. Múzeum nie je veľké, ale sú tam zaujímavé veci. Napríklad: väčšie množstvo detailne vypracovaných modelov domov, krásne spracované kúpele aj scenérie zo života rimanov, model rímskeho vojaka v mierke 1:1, nádoba na ktorej sú v spodnej časti dookola vyryté runy (spodný riadok prvý obrázok zľava) a veľa veľa iného. S Managarmom sme si zahrali jednu starú rímsku hru, chvíľu síce trvalo pokiaľ sme prišli na pravidlá, ale potom to už išlo.

  naspäť  

pokračovanie: Gäubodenmuseum Straubing


Pridal Jokull dňa 31. Júl 2010 · kategória: cestovanie, história a archeológia, zo sveta

Článok ešte nikto nekomentoval.

Share


hore ^

View Desktop Version