Germania Tour 2010, 2.deň – Walhalla, Regensburg

Walhalla

Neďaleko mesta Regensburg, na svahoch ľavého brehu Dunaja stojí mohutná stavba pripomínajúca grécky chrám. Vystavať ju dal Ludwig I, Bavorský (1786-1868 ) na počesť velikánom nemeckého národa za posledných 2000 rokov. Architektom bol Leo von Klenze (1784-1864) . Základný kameň bol položený 18.októbra 1827 a presne o 15 rokov, teda 18. októbra 1842 ju prvý krát otvorili verejnosti. Pri otvorení v nej bolo 96 búst a 64 pamätných tabulí. Postupne sa pridávali ďalšie busty a do dnes sa ich počet zvýšil na 130. Svoju bustu či pamätnú tabuľu tu majú osobnosti ako Wolfgang Amadeus Mozart, Friedrich von Schiller, kráľ Maximilián I., Paracelsus, Nikolaus Kopernikus, Johann Wolfgang von Goethe, Martin Luther, Josef Graf Radetzky, Ludwig van Beethoven, kráľ Wilhelm I., kráľ Ludwig I. von Bayern, Johannes Kepler, Otto von Bismarck, Richard Wagner, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Richard Strauss, Albert Einstein, Hermann, Marbod, Ulfila, Teutelinde a veľa veľa iných.
Je odtiaľ krásny výhľad na Dunaj aj široké okolie.

  naspäť  

 

Preklady pod strechou sú taktiež vyzdobené, ako je vidieť na spodných obrázkoch. Ako motívy poslúžilo náboženstvo, takže tu môžete vidiet Ratatosk, spútaného Fenrira, 3 norny, ódinových havranov, ale sú tam aj bohovia a to Idunn, Bragi, Ódin s manželkou Frigg či boh hromu Thor.


Regensburg

Potom sme sa vybrali pozrieť si neďaleké mestečko Regensburg. Už starí kelti tu založili mesto ktoré sa volalo Radasbona (Ratisbona), neskôr na tom území rimania založili vojenský tábor Castra Regina. V 12.-13. storočí bol Regensburg najväčšie a najbohatšie mesto v južnom Nemecku.

Mestu dominuje obrovská katedrála. Ale najkrajšie čo sa mi v Regenburgu páčilo, bola atmosféra. Mladí ľudia sa stretávajú pri fontánach v parkoch, na nábreží Dunaja, žiadne skupinkovanie, ale všetci sa bavia so všetkými, taka otvorená a hlavne uvoľnená atmosféra.


Nocovanie

Aj keď za prvý deň sme toho videli dosť, Greenman ešte stále vládal fungovať, tak sme sa naložili do auta a už za tmy sme vyrazili smerom k Norimbergu. Chceli sme prísť čo najbližšie k mestu, lebo sme počítali s rannou zápchou ako to býva pri väčších mestách. Odstavili sme to kúsok pred mestom, na nejakom parkovisku. Hneď vedľa za kríkmi bol domov dôchodcov, ale aspoň sme mali kľud. Spacáky vedľa auta, pivo a dobrú noc.


iné informácie:
www.regensburg.de
www.walhalla-regensburg.de


pokračovanie: Germanisches National Museum

Pridal Jokull dňa 31. Júl 2010 · kategória: cestovanie, zo sveta

Článok ešte nikto nekomentoval.

Share


hore ^

View Desktop Version