Hnefatafl

Hnefatafl je stará nórska spoločenská hra dvoch hráčov. Názov pochádza zo starej nórčiny, pričom “hnefa” znamená kráľ a “tafl” [tabl] znamená stôl.

Pravidlá hry

 

Rozloženie hracieho poľa:

Hracia doska ma 11×11 alebo 13×13 polí. Stredové a 4 rohové polia sú pre ľahšiu orientáciu označené (napr. X). Jeden hráč, brániaci, má 12 hracích kameňov a jedného kráľa (na obrázkoch označený krížikom). Druhý hráč, útočník, ma 24 kameňov. Hracie kamene sú na začiatku hry rozložené tak, ako je na nižšie uvedených obrázkoch.

Cieľ hry:

Obranca má za úlohu dostať sa s kráľom na niektore z rohových políčok označených X, Cieľom útočníka je mu v tom zabrániť a zajať kráľa.

Priebeh hry:

Pred začiatkom hry hráči rozmiestnia svoje kamene ako je na obrázkoch vyššie. V ťahoch sa pravidelne striedajú. V jednom ťahu smie hráč premiestniť iba jeden a to svoj kameň o ľubovoľný počet polí vodorovne alebo zvysle (ako veža v šachu). V hre sa nesmie žiaden kameň preskočiť a na jednom poli smie stáť iba jeden kameň. Ak kráľ opustí stredové hracie pole, už na neho nesmie vstúpiť žiadny iný kameň, ani kráľ. Žiaden hrací kameň, okrem kráľa, nesmie vstúpiť na rohové polia označené X.

Hráč môže zajať súperov kameň a to tak, že ho obkľúči z dvoch protiľahlých strán. Takýto kameň je ihneď odstránený z hracej dosky a v hre pokračuje druhý hráč. Pri zajatí je možné využiť rohové alebo stredové pole, ktoré zastupuje obkľučujúci kameň. V jednom ťahu je možné zajať viac súperových kameňov.

Biely zajme obidva šedé kamene

Ak sa hrácí kameň presunie medzi 2 súperové kamene, tak nie je zajatý.

Koniec hry:

Obranca vyhrá ak kráľa dostane na niektoré z rohových polí označené X. Útočník vyhrá ak obkľúči kráľa zo štyroch strán, alebo z troch a z jednej strany bude stredové pole.

Niekoľko spôsobov ukončenia hry obkľúčením kráľa.

Pridal Jokull dňa 27. August 2011 · kategória: hry

Článok ešte nikto nekomentoval.

Share


hore ^

View Desktop Version