Plavecký hrad

  Zrúcanina Plaveckého hradu sa nachádzy na západnom úpätí Malých Karpát nad obcou Plavecké Podhradie. Vynikol ako kráľovská pohraničná pevnosť v rokoch 1256-1273. Vlastnil ho i Ctibor zo Ctiboríc, neskôr grófi zo Sv. Jura a Pezinka, Szerédyovci, Salmovci, Fuggerovci a Balassovci. Od roku 1641 až do 20. storočia boli pánmi hradu Pálffyovci. V roku 1707 hrad počas troch dní ostreľovalo cisárske vojsko v boji proti kuruckým povstalcom, čím zničilo jeho 450-ročnú slávu.

hrad

  Na Plaveckom hrade bola v rokoch 1579 – 1582 známa tlačiareň kazateľa P. Borzemiszu. Tlačili sa tu kalendáre a náboženské knihy s protestanstkými kázňami. Hrad sa preslávil i činom Petra Bakiča, ktorý oslobodil z Holíčskeho hradu Zuzanu Révayovú a chránil ju na Plaveckom hrade. Pod hradom sa nachádza sústava jaskynných chodieb, ktorých spojitosť s hradom nie je vylúčená. A snáď sú v nich ukryté i hradné poklady… Na hrad možno vystúpiť z Plaveckého Podhradia po modrej turistickej značke za 30 minút, alebo okľukou cez skoro celú dedinu a poza Pohanskú.

  Na tomto hrade som počas mladosti strávil nespočetné množstvo víkendov na čundroch, poznali sme tam každú skalu, každý kameň,  na viacerých miestach som mal medzi stromami (ktoré tam už nie sú) napnutú sieť v ktorej som spával, o väčšine miest na hrade by som mohol povedať nejakú príhodu, pár krát som tam mal svoju skrotenú straku a vždy svoj zelený klobúk s visiacimi “dekoráciami”. Radi nás videli v dedine Plavecké podhradie, v krčme a dokonca aj v kaštieli :) a spoznal som tam množstvo fajn ľudí. Aj keď sa tam množstvo vecí zmenilo, vždy sa tam veľmi rád vraciam.

Ak si ma spoznal(a) podľa straky alebo klobúka, napíš mi na mail alebo ma nájdeš na facebooku.

Vo fotogalérii nájdete staršie fotografie hradu, na ktorých je ešte vidieť stromy na hrade. Momentálne ich už nájdete iba v severozápadnej časti hradu. Všetky fotky som fotil vo viacerých ročných obdobiach na klasický film, väčšina z nich má skoro 15 rokov, preto sú v horšej kvalite. Škoda že v mladosti som nemal fotoaparát keď sme tam “vystrájali” to by boli fotky! :D  Pod obrázkami je popis z ktorej časti bola fotená ktorá časť. Názvy miest nájdete na čiernobielom obrázku pôdorysu.

  naspäť  

Môžete sa tešiť na ďalšiu dávku fotografií ktorá pribudne onedlho.

Reportáže a fotogalérie z ďalších hradov nájdete na tejto stránke.

Pridal Jokull dňa 20. August 2012 · kategória: cestovanie, história a archeológia

Článok ešte nikto nekomentoval.

Share


hore ^

View Desktop Version