Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Rímske hry – Gerulata 2012

  Rímsky vojenský tábor Gerulata stál na mieste dnešných Rusoviec a jeho úlohou bolo strážiť hranicu rímskej ríše, pevnostný systém Limes Romanus. Tohtoročné Rímske hry sa niesli v duchu zapísania tohoto miesta do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, v ktorom sú napríklad egyptské Theby, Veľký čínsky múr, Tádž Mahal v Indii, chrám Angkor v Kambodži, Grand Canyon, Yellowstonský národný park, Galapágske ostrovy, Katedrála v Roskilde, Apolónov chrám, Olympia a mesto Delfy v Grécku, staré mesto v Regensburgu, moskovský Kremeľ a Červené námestie, švédska Birka, historické centrá Ríma, Benátok Neapolu a Florencie, či slovenský Spišský hrad, Vlkolínec a veľmi mnoho ďalších.

  Nachádza sa tu malé múzeum s nájdenými artefaktami a odkryté zvyšky múrov medzi ktorými boli stanoviská hry pre deti, ktoré mali ukázať svoje vedomosti a šikovnosť v rôznych oblastiach.  Zaujímavosťou v múzeu je maska, podobná sa našla v areáli Kalkriese, miesta bojov v Teutoburskom lese, kde boli germánmi porazené 3 légie. Ďalší zaujímavý nález v múzeu je denár s razbou XIX légie, jednej z troch zničených v spomínanej bitke. Viac o bitke v Teutoburskom lese som písal v tomto článku.

  Celkovú atmosféru dopĺňali vystúpenia gladiátorov a rimanov v podaní Tovarišstva starých bojových umení a remesiel ktoré doprevádzal odborným komentárom majster Peter Koza. Návštevníkom na názorných ukážkach vysvetlil výhody boja rimanov, výzbroj a výstroj gladiátorov a mnoho ďalšieho.

  naspäť  

Za symbolické vstupné 1€ toho bolo vidieť až moc. Viac o Gerulate zistíte na stránkach múzea, alebo pri osobnej návšteve :)


Keywords (kľúčové slová):
akcia, Gerulata, kelti, rimania, rímske hry, Rusovce
12345678910
(hlasov: 1, priemer: 10,00 z 10)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.