Hrothgarova kaša

  Hrothgar bol slávny dánsky kráľ, ktorý žil v 6.storočí. Je spomínaný v nórskych ságach a aj v anglo-saskom epose Beowulf. Kaša je jedlo kašovitej konzistencie. Ako to spolu súvisí?

Je to už pár rokov čo som začal so zdravšou stravou. Medzi potraviny, ktoré som pridal do svojho jedálneho lístka patria aj ovsené vločky. Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov. Už rímsky spisovateľ Plínius starší v 1.storočí vo svojom veľdiele Naturalis Historia spomínal, že germánske kmene mali ovsenú kašu vo svojom jedálničku. Hlavne preto, lebo im dodávala množstvo energie, ktorú potrebovali v boji. Stačia slovné hrátky kamarátov a názov jedla je na svete :)

  Ovsená kaša sa dá pripraviť na viacero spôsobov. Teplá, studená, sladká, slaná … záleží na momentálnej chuti. Ovsené vločky v suchom stave idú dolu krkom veľmi ťažko. Preto ich treba zmiešať s niečím tekutým a ochutiť niečím chutným.

kombinácie:

  Na výživné raňajky mi stačí 75 gramov ovsených vločiek čo je obsah jedného prázdneho kelímku od jogurtu (150 gramového). Do misky nasypem aj za lyžicu nastrúhaného kokosu, lyžicu drvených orechov, zalejem to pol kelímkom vody, počkám pár minút nech sa voda vpije do vločiek, potom do toho dám ešte lyžicu lekváru a všetko poriadne zamiešam. Recept si môžete namiešať podľa vlastnej chuti, podľa potreby zohriať, alebo vločky priamo rozvariť. Ak to zjem o siedmej hodine ráno, tak hlad začnem cítiť až okolo jednej hodine poobede. Zasýti ma to na celé doobedie.

nutričné hodnoty pre 100 gramov ovsených vločiek:

nemôžeme zabudnúť ani na ďalšie dobé veci ktoré ovsené vločky obsahujú:

  Existuje množstvo receptov na prípravu ovsených vločiek. Dajú sa použiť do zeleninových fašírok, do zemiakových placiek, do palaciniek … Ak nejaký zaujímavý recept poznáte, napíšte ho do komentov.

 

 

Pridal Jokull dňa 28. December 2012 · kategória: jedlo a pitie

Článok ešte nikto nekomentoval.

Share


hore ^

View Desktop Version