Nález pred-vikingskej tuniky na topiacom sa ľadovci v Nórsku

  Topenie ľadovcov môže byť pre nás požehnaním, určite si pomysleli archeológovia potom čo v južnom Nórsku  našli vlnenú tuniku z pred-vikingskej éry. Zeleno-hnedá vrchná tunika určená pre osobu do 176cm výšky bola nájdená vedľa topiaceho sa ľadovca vo výške 2000m nad morom na starej rímskej obchodnej ceste. Uhlíkovým datovaním sa zistilo, že pochádza približne z roku 300.

  Vikingské rukavice z roku 800, ozdobná palica, kožené topánky z doby bronzovej, staroveké luky a šípy sú medzi 1600 artefaktami nájdenými v južných horách v nórsku od roztápania ľadovcov ktoré sa zrýchlilo v roku 2006. Nález Ötziho v roku 1991, ktorý sa územím Álp potuloval pred 5300 rokmi je asi najznámejší ľadovcový nález.

  Nález spomínanej tuniky bol výnimočný aj preto, lebo prístupom vzduchu na 1700 ročnú tkaninu sa aj vďaka hmyzu a baktériám rozpadá v priebehu týždňov. Aj keď bola tunika niekoľkokrát opravovaná, bola používaná, povedala Marianne Vedeler, konzervačná expertka Múzea Nórskej kultúrnej histórie. Vyrobená bola z jahňacej vlny s diamantovým vzorom. Iba hŕstka podobných prežila v Európe tak dlho. Odborníci v Oslo predpokladajú, že jednou z možností, prečo si niekto vyzliekol teplú tuniku na ľadovci je, že majiteľ v snehovej búrke zostal zmätený z podchladenia a z nastupujúceho pocitu tepla ju mohol vyzliecť.

voľný preklad zo zdroja: nbcnews.com

Pridal Jokull dňa 22. Marec 2013 · kategória: história a archeológia, zo sveta

Článok ešte nikto nekomentoval.

Share


hore ^

View Desktop Version