Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
LEŠŤ 2017

 

16864904_1415513891834756_3997752751513523817_n  V Centre výcviku Lešť sa konal VII. Ročník medzinárodnej odbornej konferencie a súťaže záchranárskych posádok zameraný na Organizáciu zásahu pri nehodách s hromadným postihnutím osôb, pod názvom: „POUČME SA Z MINULOSTI TERORIZMUS – LEŠŤ 2017“

  Počas dvoch dní súťažili jednotlivé posádky v kategóriách: profesionálni záchranári, záchranári – študenti, členovia Slovenského červeného kríža, vojenskí a hasičskí záchranári. Osem posádok pricestovalo aj z Českej republiky.

  Odborná konferencia obsahovala tri bloky veľmi zaujímavých prednášok s témami ako etika, činnosti pri zásahu s podozrením na výskyt vysoko nebezpečnej nákazy, použitie škrtidla, priebeh reálnych UHPO z pohľadu záchranárov aj z pohľadu KOS a mnohé ďalšie. Po prednáškach sme si vylosovali štartovacie čísla, dali sme si večeru a išli sme sa pripraviť na súťaž.

  Naša prvá súťažná úloha v rámci nočnej etapy, s názvom Pomôž si sám, začala približne o 21:00. Ako už z názvu vyplýva, na situácii sme boli iba dvaja a tak sme si museli vystačiť ako veliteľ zásahu a triedič. Aj preto nám napadlo využiť voľné ruky hasiča, aby išiel so mnou do havarovaného nakláňajúceho sa autobusu pomáhať pri triedení. Veronika medzitým nahlásila METHANE operačnému stredisku a zabezpečovala príchod ďalších posádok, zisťovala vhodné miesto na hniezdo zranených, najlepšie možnosti pre príjazd a odjazd zasahujúcich zložiek a aj  vhodné miesto na pristátie vrtuľníka. 15 minút potrebných na úlohu, ubehlo neuveriteľne rýchlo a tak sme už onedlho mohli pokračovať k ďalšiemu stanovisku, kde sme sa stretli s naším tímom.

  V tejto úlohe sme štartovali o 21:30 ako prví a hneď sme si uvedomili, že nás čaká velenie. Príhodný názov Zachráň sa kto môžeš vystihoval situáciu dokonale. Po pár krokoch sme sa ocitli pri niekoľko poschodovej nemocnici, v ktorej na oddelení jednotky intenzívnej starostlivosti prišlo k výbuchu. Spoza múrov tejto budovy bolo počuť krik a plač zranených, hneď vedľa hučalo hasičské auto. Atmosféra akoby naozaj. Po príchode na miesto sme od veliteľa hasičského zásahu získali potrebné informácie a dohlásili METHANE. Hneď na to k nám prišla prvá posádka, ktorá zahlásila svoje meno, dostala žltú vestu a potrebné pomôcky, aby mohla vojsť do budovy a začať triediť zranených. A už prišla druhá posádka, ktorá dostala červenú vestu aj s úlohou zriadiť hniezdo zranených. Ďalšia prichádzajúca posádka mala na starosti retriage a posledná zabezpečenie odsunu zranených. Počas samotnej situácie ešte pribúdali pomocné posádky, ktorých účelom, tak ako určí veliteľ zdravotníckeho zásahu, je nosenie vytriedených zranených z budovy, pomoc pri ošetrovaní v hniezde a odsun do nemocníc.

  Možno si ešte spomínate na udalosť tesne pred Vianocami, keď v nemeckom Berlíne do davu ľudí vrazilo nákladné auto. Táto nešťastná udalosť bola námetom našej poslednej nočnej úlohy s názvom Smutné Vianoce. Tentokrát na nás vyšiel odsun zranených. Netuším kde to viazlo, ale ku nám sa nedostal ani jeden zranený, vytriedený, pretriedený dokonca ani ošetrený.

  S pocitom dobre odvedenej práce sme sa po nočnej etape presunuli do nášho ubytovacieho zariadenia. Snažili sa zaspať, ale neustále prichádzajúce posádky z iných tímov nás strhávali zo sna, delili sa o svoje pocity a dojmy a tak v miere zápalu sme sa pridali aj my. Konečne ustal príliv posádok, a pomaly sme zaspali. Skoro 4 hodiny nádherného spánku a potom raňajky o 6:00, aby sme mohli o 7 začať úlohy dennej etapy.

  Na úvod nás čakala Počítačová simulácia, v ktorej sme si odskúšali retriage a nasledoval test Ukáž čo vieš s otázkami o UHPO. Keď sme dopísali poslednú odpoveď na otázku, pomaly sme sa pozbierali a uvedomili si, že máme asi 2 hodiny voľna pred ďalšou súťažnou úlohou a tak sme sa rozhodli dohnať to, čo sme v noci nestihli, ideme znovu spať.

  Po zobudení sme sa nachystali na obed a stretli sa s ľuďmi z nášho tímu, aby sme sa mohli presunúť na ďalšiu situáciu, ktorá rovnako ako aj predchádzajúca počítačová simulácia, znázorňovala tragickú nehodu osobného vlaku a autobusu pri obci Polomka. Ako druhej posádke na mieste udalosti sa nám ušli žlté vesty a našou úlohou bolo triedenie zranených metódou START. Táto pozícia nám išla asi najrýchlejšie, začali sme v autobuse, pokračovali vymrštenými zranenými po okolí a nezabudli sme ani na vlak. Stihli sme všetko ešte pred uplynutím časového limitu.

  Našou predposlednou úlohou bola simulovaná dráma na trhovisku Miletička, kde dvaja strelci začali bezhlavo strieľať do ľudí. Na tejto situácii sa zúčastnili aj vojaci z 5. Pluku špeciálneho určenia, ktorí jedného strelca spacifikovali. Tentokrát sme ako štvrtá posádka mali na starosť retriáž zranených, pred vstupom do hniezda. Použitím Trauma Score sme pretriedili všetkých, ktorých nám doniesli, určili sme ďalšiu liečbu a nechali ich odniesť do hniezda, kde naši kolegovia vykonávali nami napísanú liečbu. V pokračujúcom rozbehnutom riešení UHPO sa  však  vrátil druhý strelec, ktorému sa podarilo zraniť jedného nášho kolegu, zatiaľ čo my sme sa stihli ukryť do bezpečia. Po pár minútach sa však vojakom podarilo spacifikovať aj druhého strelca a tak sme mohli pokračovať v našej práci.

  Poslednou úlohou bol Silvester, ktorý je ako všetci vieme dňom, kedy sa viac pije ako obyčajne. No a ak v takom stave nedáte pozor na krb, hneď je tu námet na ďalšiu situáciu. Ako tretej posádke, nám boli pridelené červené vesty a mali sme na starosť hniezdo zranených. Našou úlohou bolo nájsť najvhodnejšie miesto pre hniezdo s ohľadom na príjazdové a odjazdové trasy, myslieť na bezpečnosť nás a zranených a optimálne rozmiestniť zranených podľa závažnosti poranenia. Po správnom zorganizovaní hniezda, sme aplikovali určenú liečbu a zabezpečili odsun zranených v správnom poradí. Do toho nám pospevoval naozaj herecky nadaný ,,opitý“ figurant :D

  Po ukončení poslednej situácie sme sa už definitívne presunuli na miesto, kde sme boli ubytovaní, dali sme si večeru a čakali na vyhodnotenie. Vypočuli sme si zopár príhovorov a vyhlásenie víťazov v jednotlivých kategóriách. Samozrejme ušlo sa aj nám a odniesli sme si krásne druhé miesto. Teta Soňa sa určite poteší novému poháru a nás zahrejú pri srdci naše medaile :)

Chcem poďakovať mojej super parťáčke Veronike a aj našej “trénerke” Tinke za jej čas a ochotu sa nám venovať. Samozrejme Slovenskému červenému krížu za možnosť zúčastniť sa tejto súťaže a úspešne reprezentovať, aj naším maskérom a figurantom, vďaka ktorým vyzerali situácie naozaj ako reálne, ďalej súperom, kolegom, kamarátom a aj organizátorom súťaže, občianskemu združeniu Salus Vitalis.

A nezabudnite:

„Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku!“

  naspäť  

fotografie su prevzaté z facebookovskej stránky ministerstva obrany a od organizátora súťaže Salus Vitalis.

 


Keywords (kľúčové slová):
červený kríž, lest, lest 2017, redcross, salus vitalis, UHPO
12345678910
(hlasov: 9, priemer: 10,00 z 10)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.