Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Poľná nemocnica Lekárov bez hraníc

  Interaktívnu výstavu Poľnej nemocnice Lekárov bez hraníc som si určite nechcel nechať ujsť. Z červenokrižiakov sa na ňu chystalo viac ľudí, ja som si ju pozrel s Dominikou.

  Lekári bez hraníc sú jednou z najväčších humanitárnych a zdravotníckych organizácií na svete. V takmer 70 krajinách postihnutých vojnou, epidémiami a prírodnými katastrofami, kde nefungujú alebo úplne chýbajú akékoľvek zdravotnícke štruktúry, poskytujú zdravotnú starostlivosť, prevádzkujú kliniky, vykonávajú chirurgické zákroky, operácie i ambulantné vyšetrenia, bojujú s epidémiami a vedú očkovacie kampane. Iniciujú vznik a zabezpečujú prevádzku výživových centier pre deti ohrozené podvýživou, liečia pacientov trpiacich chorobami ako tuberkulóza, spavá choroba či HIV/AIDS. Lekári bez hraníc tiež poskytujú psychologickú pomoc obetiam násilia, ozbrojených konfliktov či prírodných katastrof. V krízových oblastiach zaisťujú fungovanie kľúčových zdravotníckych zariadení, školia miestny personál a prostredníctvom mobilných kliník prinášajú zdravotnícku pomoc i do odľahlých a ťažko dostupných oblastí. Za svoju činnosť získali v roku 1999 Nobelovu cenu mieru.

  Na výstave sme videli s akými prostriedkami sa poskytuje zdravotná starostlivosť, ako sa pomocou obrázkov komunikuje bez znalosti miestneho jazyka, ako sa dopravujú očkovacie vakcíny, videli sme ako vyzerá dočasné prístrešie a aké základné potreby na prežitie majú ľudia k dispozícii, ako vyzerajú latríny v táboroch, ako sa distribuuje pitná voda a ochutnali sme energetickú pastu na liečbu ťažkej podvýživy. Dozvedeli sme sa že liečba cholery nie je až taká zložitá ako napríklad liečba tuberkulózy alebo spavej choroby prenášanej muchami tse-tse. Najväčšie riziko je však pri pacientoch postihnutých ebolou. V chirurgickom stane sme sa dozvedeli o vybavení ktorá ma lekár k dispozícii a aj aké rieši najčastejšie zdravotné ťažkosti.

  Komentované prehliadky robili pracovníci ktorí pôsobili na misiách po celom svete vďaka čomu sme sa dozvedeli množstvo informácií podávaných veľmi pútavou formou.

  Ďalšie informácie sa môžete dozvedieť na oficiálnej stránke výstavy www.polni-nemocnice.cz ale odporúčam osobnú návštevu. Po Prahe a Bratislave sa výstava sťahuje do Brna.

  naspäť  


Keywords (kľúčové slová):
lekari bez hranic
Ohodnotiť článok
12345678910
(zatiaľ si nehlasoval/a)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.