Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (613)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film, který se více tváří jako dokumentární komedie než horor. Stejně jako Blair Witch dělá Troll Hunter maximum pro věrohodnost. Tady to ovšem z tohoto pohledu moc nefunguje. Na troly prostě nevěřím a basta! Natož aby se o nich mluvilo jako o savcích. Nepřesvědčily mě ani ty písemné dokumenty co se musí vyplnit, ani ta tajná skupina, která vždy dorazí na místo činu aby zametla stopy. Po trikové stránce jsou troli zvládnuti více než slušně. Očekával jsem že je moc neuvidím a že se bude jednat vždy trošku o rozmazané a roztřepané záběry čehosi. Tady už asi po 30 minutách režisér ukáže s kým budeme mít co do činění. Monstrum se mi líbilo více a Blair Witch taky, přesto Troll Hunter stojí za špetku pozornosti a to hlavně díky tomu že je to vlastně komedie. 60% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Kresťanstvo škodí zdraviu! :-) Roz-koš-né! Tak ako si každá krajina chce natočiť národný zombie horor, teraz prichádza móda "found footage" filmov. Španieli to spojili, Nóri sa vydali cestou Cloverfieldu. Akurát to zasadili do vlastnej mytológie, a to veľmi dôkladne. Funguje to skvele, navyše je z toho cítiť obrovský nadhľad. Vtip spočíva v tom, že sa film celý čas tvári smrteľne vážne - dokonca aj pri vysvetľovaní, že vysoké napätie je v skutočnosti plot, čo drží trollov v horách a vybuchnutie či skamenenie na slnku spôsobuje fakt, že trolly nedokážu spracovať vitamín D. Funny as hell. Samotná POV forma je využitá dobre, triky sú na "nejakú škandinávsku produkciu" viac ako slušné a zvukové efekty, ktoré zaobstarávajú stretnutiam s trollmi hlavnú časť pôsobivosti, absolútne perfektné. Skrátka a dobre, vynikajúca zábava. Len by to možno chcelo trochu viac napätia. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Skvělé efekty.... další klady už nebudou. Tento film by mě mohl dostat pouze za předpokladu, že by byl vytvořen před pěti lety. Chyb má jako much a ta základní je, koho si vybral za "monstrum". Trol není nijak strašidelná postava, je spíše směšná a člověka pobaví od pohledu, proto se s ní nedá pracovat v rovině hororu a právě ruční kamera a napětí jde k sobě jako pták do kundy. Trapnost tvůrců ohledně "zaručeně reálného materiálu" už se snad ani nemusí komentovat, snad si skutečně nemysleli, že to bude někdo brát vážně, a o to horší je fakt, že si to skutečně mysleli. Pokud severské lesy, zima a tma, pak Big Foot, ale ne Trol z pohádek, který má obličej jak Pinokio a "ani nekouše". Dnešní divák je zmlsaný a po šíleně akčních jizdách jako REC, The Cloverfield a podobných nervy cukajících filmech, nemůže pár poražených stromů a prdících karikatur člověka postrašit, natož dostat do křečí. Čistě za efekty dávám 45%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jsou chvíle, po kterých budete na kameny na vaší zahradní skalce pohlížet úplně jinýma očima, aneb UV honba za přerostlými krtečky s obřím falusem na tváři a nenávistí ke křesťanům v srdci.. Originální found-footage mockumentary postavené na lidovém folklóru, bezuzdné kreativitě, poutavém vizuálu a satiře živené konspiračními teoriemi. Teď už vím, proč se Jens Stoltenberg dostane z pozice norského premiéra až na post šéfa NATO. Kdo umí zatočit s troly, zatočí i s nepřáteli Severoatlantické aliance! Jinak bezesporu hozená rukavice pro dlouhodobě bezradné tuzemské tvůrce, kteří by si i se slabým produkčním zázemím mohli zalovit polednice, klekánice či hejkaly.. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, který není od amerických tvůrců, ale je z Norska. Každý stát má svojí ,,hororovou" postavu a Norové TROLLI. Španělé natočili na stejný způsob REC nebo Američani Cloverfield. Všechny snímky točené found footage způsobem. Každopádně REC už tu byl v několika podobách, i když FF jen párkrát, ale zombie filmů je dost. Cloverfield (Monstrum) je typické sci-fi a takových je také spousta, ale zajímavý nápad zase točení FF, a proto byl něčím výjimečný. Nakonec do třetice všeho dobrého přišli Norové s nápadem natočit svojí mytologickou postavu na stejný způsob a povedlo se to víc než skvěle. Vložit pár novinek typu zkamenění a výbuch trolla dle věku, kvůli nedostatku vitamínu D, nebo křesťani, kteří lákají trolli. Nakonec přesvědčivý závěr a pokud bych byl věřící v něco takového, tak právě Trolljegeren by přesvědčil, ale bohužel realita je jiná... 8/10 = 80% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Dle režiséra André Øvredala se tým okolo natáčení snažil celý projekt držet v tajnosti. Název filmu a herecké obsazení tajili do premiéry a místo klasické propagace využili tzv. virálního marketingu. (Dzegr)
  • Na konci titulkov si môžeme všimnúť upozornenie v angličtine "No trolls were harmed during the making of this movie," čiže počas natáčania filmu nebolo trollom nijako ublížené. (Carol Pifková)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama