Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Memoriál MUDr. Vladimíra Harineka, Nové Zámky 2017

  25.ročník Celoslovenskej súťaže družstiev prvej pomoci dospelých sa konal v dňoch 23.-24.6.2017 v Nových Zámkoch. Program začal v piatok ukážkami prvej pomoci, atrakciami pre deti a pokračoval slávnostným zahájením v Dome Kultúry.

  Ja som prišiel v sobotu ráno a spolu s naším tímom Bratislava-mesto som sa presúval po všetkých súťažných stanoviskách, ktoré boli rozmiestnené po celom meste Nové Zámky. Po minuloročnej výhre, sa zo mňa pre tento rok stal fotograf a dokumentarista  Aj napriek tomu som sa cítil ako súčasť tímu, bol som s nimi v každej situácii a aj som každého z nich z bezprostrednej blízkosti videl ako šikovne prvú pomoc poskytuje, tak preto v ďalšom texte nebudem písať „oni“, ale „my“

  Po rannom nástupe sme dostali svoju hostesku, Ľuboša, ktorý nás sprevádzal celý deň a dbal na to, aby sme boli v správny čas na správnom stanovisku. Tých bolo dokopy 16, z toho polovica súťažných, bodovaných a polovica nesúťažných, oddychových.

  Ako tím s číslom 6, sme začínali na stanovisku 6, ktoré malo názov Kantína. Po príchode do bytu, v ktorom sa táto situácia odohrávala, kapitánka rýchlo odhalila jednu z možných príčin zhoršeného zdravotného stavu figurantov. Plynový ohrievač a dvojplatnička mohli byť príčinou zvýšenej koncentrácie CO v nevetranej izbe, takže bolo treba figurantov čo najskôr dostať von z nebezpečného priestoru. Následne si ich členovia tímu rozdelili a ošetrovali v inej, bezpečnej časti bytu. Po odvetraní izby a jej dôkladnejšej kontrole sa našli hríby na prípravu jedla, ktoré mohli byť ďalšou príčinou zhoršeného stavu. Spolu s týmito informáciami a ďalšími od zvyšku tímu, ktoré zistili odobratím anamnéz od vyšetrovaných figurantov si kapitánka urobila ucelený obraz o situácii, zhodnotila stav a tým mohla na operačné stredisko nahlásiť správne údaje. Členovia tímu zatiaľ u figurantov v bezvedomí a v stabilizovanej polohe kontrolovali životné funkcie, zisťovali CHLAP-a, zaistili zvratky, piatimi T sa snažili zabrániť šoku a upokojovali pani domácu, ktorá bola emočne labilná zo zhoršeného zdravotného stavu svojej dcéry a  dvoch vnúčat.

  Pri druhej súťažnej úlohe s názvom Babi ku nám pribehla babka, že jej vnuk leží na zemi v záhrade a nehýbe sa. A naozaj, pod stromom, leží mladý šuhaj, vedľa neho elektrická kosačka a do toho kričia jeho babka a kamarát. K najzávažnejšiemu stavu kapitánka poslala dvojicu, ku kamarátovi aj ku babke po jednom členovi tímu. Úraz elektrickým prúdom vie byť zákerný, pretože môže ublížiť aj tomu, kto chce pomôcť. Aj kvôli tomu trénujeme a tak nás elektrický kábel neprekvapil a najskôr bol odpojený od siete, a až potom sa pristúpilo k ošetreniu zraneného. Druhotným vyšetrením sa ale našla inzulínová pumpa, ktorú bolo treba vypnúť. Po chvíľke sa figurant začal preberať a komunikovať s ošetrujúcimi. Takže sa zistilo že sa nejednalo o úraz elektrickým prúdom, ale bolo dobré predpokladať horší stav a dbať v prvom rade na vlastnú bezpečnosť a následne dôkladným druhotným vyšetrením odhaliť správnu príčinu bezvedomia. K tomu babka chcela zjesť lieky ktoré najskôr nevedela identifikovať, potom povedala že ich užíva pravidelne, ale ráno na ne zabudla. A kamarát z toho všetkého dostal epileptický záchvat, ktorý ale mával aj v minulosti.

  Myslím že členovia tímu sa už naštartovali a ešte viac sa tešili na ďalšiu situáciu. Táto ale bola nesúťažná. Úlohou bolo Nauč PP náhodných okoloidúcich na Majzonovom námestí. Bola sobota, asi trištvrte na osem ráno a tak ľudí nebolo veľa a nie každý mal chuť sa zastaviť a nejaké informácie si vypočuť. Napriek tomu sa ale našli aj záujemcovia a tak s dobrým pocitom sme sa presunuli na súťažné stanovisko číslo 9.

  Tu prišlo k dopravnej nehode . Po príchode bol poverený jeden člen tímu na zabezpečenie situácie, to znamená, zaistenie vozidla proti ďalšiemu posunu zatiahnutím ručnej brzdy, vypnutie motora a vybranie kľúčov zo zapaľovania, ak je možné tak aj vypnutie airbagu spolujazdca a vybratie aj vhodné umiestnenie výstražného trojuholníku. Ako som už spomínal, vlastná bezpečnosť na prvom mieste. Následne prišli zvyšní členovia tímu. V osobnom vozidle bolo treba zaistiť priechodnosť dýchacích ciest vodičovi v bezvedomí záklonom hlavy. Spolujazdkyňa mala zlomenú kľúčnu kosť a nohu v podkolení. Bábätku sa našťastie nič nestalo, iba celý čas plakalo. Okolo miesta nehody sa potulovala jedna pani a neustále volala meno Lucka a niečo, alebo niekoho hľadala. Po chvíľke sa z nej vykľula vodička druhého auta, ktorá hľadala svojho psa menom Lucka. Od toho aj názov situácie, Lucia. Prišli aj mestský policajti, ktorí sa na pokyn kapitánky najskôr ujali druhej vodičky aby zistili príčinu dopravnej nehody.

  Na nesúťažnom stanovisku Dielňa sme sa všetci pod strechou v tieni schladili, nakoľko slniečko už začalo hriať viac ako bolo treba

  Neďaleko bolo ďalšie stanovisko, s nič nehovoriacim názvom Sv. trojica. Na mieste boli dvaja mladíci, každý s fľaškou vína v ruke, na prvý pohľad pod vplyvom alkoholu. Kapitánka určila jednu členku tímu aby prezrela okolie a za neďalekým kríkom našla ležať nehybného muža. Kontrolou dýchania zistila že nedýcha a v tom rozhodkyňa zavelila: „Utekajte tým smerom“ a tak sme utekali vedľa kultúrneho domu, kde nás pri bočnom vchode čakal ďalší rozhodca, a ten nás usmernil do miestnosti v ktorej na zemi ležali 3 figuríny pripojené do počítačov. KPR vo dvojiciach mohla začať. Jeden z týmu sa hneď informoval či je nablízku defibrilátor, každá trojica jeden dostala a potom KPR pokračovala lepením elektród, analýzou srdcového rytmu a striedaním sa pri kompresiách a dýchaniach.

  Potom sme sa presunuli do Galérie umenia, kde nám pani porozprávala o aktuálnych výstavách, ktoré sme si potom prezreli. Toto bolo tiež nesúťažné stanovisko v príjemných chladných priestoroch.

  Kúsok sme sa prešli a boli sme pri stanovisku s názvom Čárda. Tu prišlo k hádke medzi mužom a ženou a pred pokračovaním páchania násilia zasiahli príslušníci mestskej polície. Jeden z nich bol ale poranený nožom na stehne a preto policajtka strelila páchateľa do hrude. Celé sa to odohralo pred očami tímu, takže okamžite mohli zasiahnuť a pomôcť. Pri bodnej rane to začalo tlakom na ranu a následnému sterilnému prekrytiu a previazaniu. Strelné poranenie museli ošetriť z oboch strán, teda miesto kde guľka do hrude vnikla a aj miesto kadiaľ vyšla z tela von. U ženy boli iba modriny a zabránenie ďalšiemu požívaniu alkoholu. Policajtku zas upokojiť, pretože bola vystrašená či nepríde o svoju prácu  Samozrejme že u všetkých urobiť aj poriadne druhotne vyšetrenie. Kapitánka ešte zaistila použité zbrane .

  FOODREVOLUTION bolo jedno z troch nesúťažných, ale chutných stanovísk. Okrem ovocného občerstvenia nám bol predstavený projekt zahŕňajúci zdravé stravovanie v školských zariadeniach a vyplnili sme jeden dotazník ohľadom nášho stravovania.

  Ale dosť bolo oddychovania, treba zachraňovať. V Bernolákovom parku bola úloha s názvom Falafel a čakalo tu na nás 8 imigrantov. Tehotná žena, svrab, bolesti brucha, dehydratácia, úpal. Po anglicky vedelo iba pár z nich a aj to iba zopár slov. Kapitánka ale angličtinu musela ovládať lepšie, pretože celá komunikácia s operačným strediskom bola v tomto jazyku. Po skončení úlohy tímu zatlieskali fanúšikovia

  Stanovisko číslo 16 bolo znovu občerstvovacie a to koláčiky domácej výroby … mňáááááám

  Ešte nás čakalo 5 stanovísk, z toho 2 súťažné, takže žiadne poľavenie, stále sa ide naplno. Určite všetci poznáte scénu z filmu Forrest Gump, kde mladý Forrest uteká pred spolužiakmi. Situácia s názvom Forest začala tiež behom a to vybehnutím celého tímu na 6. poschodie a zbehnutím v čo najkratšom čase. Následne bol tím rozdelený na dve trojice a každá mala na starosti jednu figurantku v inej miestnosti. Ešte pred začiatkom behu museli členovia tímu odložiť lekárničky, takže museli predviesť, že to vedia aj bez nich. Ale nebolo ich treba, pretože obe figurantky mali anafylaktický šok ako následok alergickej reakcie po uštipnutí hmyzom. Stačilo druhotným vyšetrením nájsť na krku štípanec a v kabelke epipen (tento rok bol epipen cvičný ). Obe dvojice to zvládli.

  Nasledovala posledná súťažná úloha s názvom District, v ktorej muž, po hrátkach so ženou ľahších mravov, dostal infarkt. Napriek tomu, že to figurantka pri nás hrala 13ty krát, jej krik, z toho že chlap ešte pred chvíľou plný života tam leží bezvládne, bol skutočne herecký výkon. Na krik samozrejme prišla ďalšia susedka a u nej bolo treba riešiť astmatický záchvat.

  Po skončení sme vedeli že už je rozhodnuté, nič viac s výsledkom neurobíme, lebo všetky bodované úlohu boli za nami. Pred nami boli ešte 3 oddychové stanoviská. Prvé z nich boli Hasiči . Fajn partia dobrovoľného hasičského zboru z Rastislavíc. Porozprávali nám ako to u DHZ chodí, odpovedali na naše otázky, trošku sme pokecali a pokračovali na stanovisko Kynológovia . Tu nám psíčkari predstavili svojich miláčikov a ukázali nám aj niečo z toho, čo dokážu. A posledné stanovisko bolo v Klube dôchodcov, kde sme znovu ochutnali napečené dobroty.

  Potom sme sa presunuli do miesta ubytovania a ja som sa s tímom musel rozlúčiť, pretože som mal ešte iné plány a to 100km ďaleko. O všetkom som bol ale informovaný. Aj napriek tomu, že tento rok to bolo tesne bez medaile, verím že na budúci rok sa putovný pohár znovu vráti k nám .

  Pre rekapituláciu, na prvom mieste sa umiestnilo družstvo z Nitry, striebro obhájil tím zo Žiaru nad Hronom a tretie miesto získal tím zo Zvolena. Bratislava-mesto skončila na štvrtom mieste. Všetkým tímom gratulujem a na záver malý fotoreport.

  naspäť  

Je možné, že v článku nájdete neúmyselné chyby alebo nepresnosti, dajte mi prosím o nich vedieť, opravím ich.


Keywords (kľúčové slová):
červený kríž, face, Harinek, nove zamky, prvá pomoc, Red Cross, redcross
12345678910
(hlasov: 9, priemer: 10,00 z 10)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.