Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Lešť 2018

20180315_192957_001   14.-16.3.2018 sa uskutočnil VIII. ročník medzinárodnej odbornej konferencie a súťaže záchranárskych posádok „Poučme sa z minulosti – Lešť 2018“, zameraný na organizáciu zdravotníckeho zásahu pri udalostiach s hromadným postihnutím osôb.

  Po minuloročnom druhom mieste v našej kategórii som sa mal tentoraz zúčastniť ako maskér poprípade figurant a zároveň aj ako náhradník. Bohovia mi boli naklonení a z náhradníka som sa stal súťažiacim. Bolo to dosť na poslednú chvíľu a moc času na spoločné trénovanie nebolo. Ale čo už, Lešť si v prvom rade treba poriadne užiť. Pri odchode nám ešte na miestnom spolku SČK Bratislava mesto, teta Soňa zaželala veľa šťastia a „Bez pohára sa nevracajte.“  Motivácia za 100 bodov. A tak sme s Maťom rozmýšľali, ktorý miestny spolok by nás v najhoršom prichýlil  Plne naložené 2 autá, súťažná posádka, maskéri a figuranti,  sme sa pobrali do centra výcviku Lešť. Po overení vstupov sme sa ubytovali na táborisku Brožkov prameň. Ráno sme sa vybrali do obce Pliešovce, kde sa v kultúrnom dome uskutočnila odborná konferencia. Jej témy boli napríklad: dopravná nehoda autobusu v Trnavskom kraji, materiálno technické vybavenie HaZZ na detekciu nebezpečných látok, vyhľadávanie a záchrana osôb v kontaminovanom prostredí od člena Národnej gardy USA, činnosť Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov, cvičenie mimoriadnej udalosti Fakultnej nemocnice Olomouc,  pomoc na zemi i vo vzduchu od Samaritánov Slovensko, samovražedný útok na vojenský konvoj v Afganistane 2013, UHPO vojenskej Tatry 815 pri obci Jalná, cvičenie Vlak 2017 a ďalšie. V prestávkach sme si vyžrebovali štartovné čísla, naobedovali sme sa a prebehlo slávnostné udelenie ceny MUDr. Andreja Faglicu, Hrdinovia medzi nami. Následne prebehol úvodný brífing k súťaži a večera.

  17:30 sme už čakali nastúpený v táborisku Brožkov prameň na začiatok nočnej etapy súťaže. Bolo nás spolu 8 tímov, v každom 5 posádok. Presunuli sme sa na miesto prvej úlohy s názvom Lávka. Jednalo sa o nehodu zrútenia mostu pri obci Kurimany. Ako prvá posádka na mieste nehody sme sa stali veliteľmi zdravotníckeho zásahu a od veliteľa zásahu zistili informácie o tom k čomu prišlo, kde je bezpečné miesto na zriadenie hniezda zranených a kde nebezpečné miesta pre pohyb triedičov, kde je najlepšia prístupová cesta pre ďalšie posádky, a po malých problémoch s vysielačkou veliteľ nahlásili na operačné stredisko METHANE. Medzi tým prichádzali ďalšie posádky, ktoré bolo treba zaevidovať, priradiť ich na správnu funkciu a dať im pre ich prácu potrebné inštrukcie, ktoré sme už zistili od VZ. Od triedičov sme následne okrem počtu a typov zranených dostali informáciu o jednej zavalenej osobe, kam sme požadovali hasičov s ťažkou technikou. Po ukončení úlohy sme si medzi sebou prebrali čo sme robili zle a čo ešte treba vylepšiť a pokračovali sme ďalej.

  Na stanovisku Spanyola sme do situácie išli ako posledná posádka, čiže ostal na nás odsun zranených. Jednalo sa o útok na budovu, ktorú zabezpečovali vojaci 5. Pluku špeciálneho určenia. V miestnostiach boli ranení, ktorých bolo treba vytriediť a preniesť  na bezpečný priestor, ktorý mal dosť malý rozmer a všetci sme boli v ňom. Odsun bol zabezpečený hromadne konvojom, na ktorý sme čakali. Veliteľ zapisoval informácie o ošetrených v hniezde ktorí boli pripravení na odsun a nás zatiaľ poslal pomôcť so znášaním zranených z ďalších miestností, v ktorých prebiehala streľba. Hlava neustále skrčená a za asistencie vojakov sme pomáhali ako sa len dalo. Pár krát vojaci zavelili aby sme vypli všetky svetlá a tak sme naše činnosti niekoľkokrát prerušili pokiaľ nebola situácia znovu bezpečnejšia. Po ukončení úlohy sme si ju zase prebrali medzi sebou a presunuli sa na táborisko na kapustnicu a zaslúžený spánok.

  Ráno sme sa dozvedeli že naša prvá ranná úloha Retriage bola z organizačných dôvodov zrušená. 2x škoda, pretože sme mohli spať o hodinku dlhšie a pri retriáži používané trauma skóre som vedel naspamäť 

  Po presunutí sa na stanovisko Nekonečná cesta sme sa ako druhá posádka stali triediči. Išlo o nehodu autobusu na svahu a jedinou prístupovou cestou bol rebrík cez okno. Autobus bol naklonený, plný rozbitého skla a uvoľnených predmetov. Triedenie systémom START išlo rýchlo, hasičov sme informovali ktorého zraneného treba vyniesť skôr a stihli sme všetkých vytriediť ešte v rámci časového limitu.

  Po ukončení sme pokračovali na stanovisko Utekaj kto môžeš! Tu prišlo v reštaurácii k výbuchu plynu v kuchyni. Ako tretia posádka sme mali na starosti hniezdo zranených. Lekár na retriáži nariadil liečebné úkony, ktoré sme v hniezde vykonali, zaevidovali a v spolupráci s veliteľom odsunu sme tých najviac zranených uprednostnili pri transporte do vybraných nemocníc.

  Na stanovisku Humanita sme dostali krátku inštruktáž ako správne použiť turniket na zastavenie masívneho končatinového krvácania a ako zaznačiť údaje do Tactical Combat Casualty Care (TCCC) Card. Po mojom absolvovaní kurzov Combat lifesaver v TCA a aj v HardTask to bolo jednoduché. Zopár z nás dostalo balistickú vestu a každý po 2 CAT-y (Combat Application Tourniquet). Podľa posádok nás rozdelili do vozidiel, v ktorých velil vždy niektorý z vojakov. Táto situácia bola tiež v spolupráci s 5. plukom špeciálneho určenia. Konvoj vozidiel narazil na IED (Improvised explosive device – nástražný výbušný systém), nastal výbuch, vojaci spustili kryciu paľbu a vozidlá sme opustili aj my. V priestore boli zranené civilné osoby, ktoré sme museli transportovať do ochranného pásma za vozidlá, pričom sme im v rámci CUF/TFC poskytovali potrebné ošetrenie za podpornej streľby vojakov. Potom sme mali viac času medzi úlohami a tak sme stihli obed.

  Našou predposlednou úlohou boli Medzinárodné majstrovstvá Slovenská v triedení. V domčeku so zabarikádovanými dverami boli zranení a našou úlohou bolo vojsť do domčeka rebríkom a cez strešné okno, následne previesť triáž všetkých osôb v celej budove systémom START alebo JUMP START a následné opustenie budovy kanálom. Na súťažnú úlohu sme mali 15 minút. Stihli sme to skôr, osoby boli vytriedené, v prípade potreby správne ošetrené, označené páskami s údajmi a zaevidované v dokumentácii aj so schematickým plánikom rozmiestnenia zranených.

  A posledná úloha Pahorok, bola športového charakteru. Našou úlohou bolo prebehnúť v čo najkratšom čase prekážkovú dráhu a streľba na terč. Hotovo.

  Nasledovala večera, presun na Brožkov prameň a vyhlásenie výsledkov podľa kategórií. Ako prvé vyhlásili 1. miesto v kategórií Slovenský Červený kríž a poriadne sme ani nerozumeli ale keď to zopakovali a pridali k tomu „Bratislava Mesto“, tak sme od radosti podskočili  Zlatóóóóó  Po minuloročnom druhom mieste, aj kov najcennejší. V kategórií OS SR si prvé miesto odniesli „naše“ vojačky z rožňavského práporu RCHBO a kategóriu RLP vyhrala „naša“ Košická záchranka. Z jedného tímu 3 prvé miesta. Aby to nebolo málo, získali sme tretí najvyšší počet bodov zo všetkých 40 posádok. Na elektrotechnika celkom dobré. 

  Lešť je úžasné miesto na takéto súťaže a tréning. Skvelé priestory, atmosféra, súčinnosť iných zložiek IZS, kričiaci figuranti a realistické znázornenia poranení od členov Slovenského Červeného kríža. Týmto im chcem všetkým poďakovať za výbornú akciu. A samozrejme môjmu tímu, Slovenskému Červenému krížu ktorý som mohol opäť úspešne reprezentovať a aj organizátorom Salus Vitalis, súperom, kamarátom a všetkým ostatným, ktorí sa podieľali na súťaži.

Fotografie sú prevzaté zo stránky OS SR

  naspäť  

Ak v článku nájdete nepresný údaj, alebo chybu, informujte ma prosím o tom.


Keywords (kľúčové slová):
cervenykriz, cvlest, lest, ossr, redcross, salusvitalis, UHPO
12345678910
(hlasov: 6, priemer: 10,00 z 10)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.