Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Germania Tour 2010, 4.deň – Externsteine

Keď sme v noci prišli na parkovisko, bolo prázdne, keď sme sa zobudili už na ňom stálo veľa ďalších áut. Po rýchlych raňajkách sme sa k monumentu vybrali aj my.

  Keby sme vedeli že to je pár minút peši od auta, prišli by sme tam aj v noci, snáď nabudúce bude nočný výlet. Prešli sme cestičkou a spomedzi stromov začali presvitať pieskovcové skalné útvary. Výškou 37,5m sú v tejto časti Teutoburského lesa najvyššie. Celá táto oblasť je prírodná rezervácia, vyskytuje sa tu množstvo vzácnych rastlín ako paprade, vresy, rašeliny, trstiny a iné.

Archeologickým výskumom sa v tesnej blízkosti našli nálezy ktoré potvrdzujú osídlenie okolo roku 10 000 pred n.l. Ďalšie zaujímavé artefakty sa našli až po 10/11 storočí n.l., čo vylučuje trvalé osídlenie v predchádzajúcej dobe. Podľa najstaršej písomnej zmienke z roku 1564 slúžilo toto miesto ako germánska svätyňa, ale doteraz sa archeologickým výskumom žiadne rituálne predmety nenašli. To však neznamená že sa tam nekonajú rituály a obrady aj v súčastnosti (youtube).

Wilhelm Teudt predpokladal že na tomto posvätnom mieste Sasov stál kedysi Irminsul. Rytina v skalách (tretí riadok, prostredná fotografia) zobrazuje víťazstvo kresťanstva (kríž) nad pohanstvom (ohnutý irminsul), Karol Veľky v roku 773 porazil Sasov, zničil Irminsul a následne začala vlna christianizácia.

  naspäť  

Príjemná voda na plávanie.


iné informácie:
wikipedia – Externsteine
wikipedia – Irminsul


pokračovanie: Hermanns denkmal


Keywords (kľúčové slová):

Ohodnotiť článok
12345678910
(zatiaľ si nehlasoval/a)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.