Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Sekera bradatica – výroba

  Sekera bola bežný pracovný a neskôr aj bojový nástroj snáď všetkých starých národov. Od pazúrika pripevneného k porisku šľachou, cez odlievané bronzové až po železné a oceľové s množstvom rozličných tvarov a veľkostí, umožňujúce použiť ju na ten správny účel. Jeden z týchto typov, je aj bradatica, sekera s predĺženou spodnou časťou ostria, z bočného pohľadu pripomínajúca bradu.

  Mal som možnosť pomáhať kamarátovi, umeleckému kováčovi pri výrobe, pretože potreboval niekoho kto vie silno búchať veľkým kladivom :) Niektoré kroky pri výrobe, kedy som nemusel búchať, som aj stihol vyfotiť.

  Najskôr je vykuté ostrie z tvrdej ocele. Telo sekery, už z mäkšieho materiálu, sa skladá z ohnutého otvoru na porisko s natiahnutými ušami pre lepšiu stabilitu poriska a pretiahnutej strednej časti ktorá sa kováčskym zváraním spojí s ostrím. Kováčske zváranie je proces, kedy sa materiál nahreje tesne pod hranicu topenia a potom sa za pomoci kladiva skuje. Na posledných fotografiách je vidieť farebný rozdiel medzi ostrím a telom sekery.

  naspäť  

majster kováč: www.antkov.sk


Keywords (kľúčové slová):
bearded axe, bradatica, kováč, sekera, umelecký kováč
12345678910
(hlasov: 14, priemer: 10,00 z 10)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.