Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Nórsko 2015 – NP Jotunheimen, Besseggen

img_1102  Ráno sme vodu prekonali a pokračovali ďalej rozmočenou lúkou, sobími hovienkami značenom chodníku v snehu až do sedla, kde začínal hrebeň Besseggen. Tam sme sa stretli s jednodenkármi, ktorí mali pre nás pivo a chlieb :D Hrebeňom sme pokračovali ďalej a napravo bolo jazero Gjende (985m), naľavo najskôr jazero Bjørnbøltjønne a potom jazero Bessvatnet (1375), ktoré bolo pod ľadom. Jazerá Bessvatnet a Gjende sú od seba vzdialené cca 400m a rozdiel vo výškach hladín je tiež skoro 400 metrov, ale viac zas CTRL+V od Mišky  :)

  Z Besseggenu je nádherný výhled na jezero Gjende a jezero Bessvatnet. Jedinečným aspektem tohoto výhledu je skutečnost, že jezero Gjende leží téměř 400 m níž, než jezero Bessvatnet, a zatímco jezero Bessvatnet má modrou barvu, typickou pro ostatní jezera, jezero Gjende má barvu zelenou. Zelená barva je způsobena hlínou, která je do jezera zanášena spolu s vodou tajícího ledovce (rock flour). Při pohledu dolů směrem k Memurubu je možné spatřit řeku Muru, jak do jezera vnáší typickou barvu.

  V letech 19611962 a 1963 byl v létě uspořádán závod s názvem Besseggløpet přes Besseggenský hřeben.

  Rekordní čas 1 hodina 16 minut a 48 sekund drží dodnes Reidar Andreassen.

  Ženský rekord z roku 1963 zaběhla Valborg Østberg z Gjøviku s časem 1 hodina 39 minut a 47 sekund – 32-letá manželka a matka dvou dětí běžela závod jako zpravodajka deníku Dagbladet. (Její sochu lze spatřit ve Vigelandu )

  Časť cesty po skalách som zaradil 4×4. Potom vrchol Veslfjel (1743m) a cesta dolu až k jazeru Gjende, kde pre nás prišiel autobus. Ten nás odviezol do kempu kde nás čakala večera od Boženky, zájazdovej kuchárky :)

  naspäť  


Keywords (kľúčové slová):
besseggen, bessvatnet, gjende, jotunheimen, norge, nórsko, norway, veslfjel
Ohodnotiť článok
12345678910
(zatiaľ si nehlasoval/a)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.