Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Dub (Oak)

Dub je a bol vždy posvätným stromom. Na jeden mohutný strom, ktorý si toho už pamätá veľa, som narazil počas výletu na Morave.

Popis

Dubov je väčšie množstvo druhov, ale na našom území sú najrozšírenejšie 2 a to Dub letný (Quercus robur) a Dub zimný (Quercus petraea). Dosahuje výšku až 50 metrov a má bohatú košatú korunu. Plodom duba sú žalude.

Liečivé účinky

Dub má aj liečivé účinky. Používa sa z neho kôra a žalude pre vysoký obsah trieslovín, živice a flavonoidov. Kôra sa zbiera na jar (marec – apríl) z mladých vetvičiek padnutých stromov, pretože do živého dreva by sa bez kôry veľmi rýchlo rozšírili škodcovia a napadli by celý strom. Používa sa z nej odvar napríklad na kúpele a obklady proti hemeroidom, ekzémoch, potení nôh. Žalude sa zbierajú počas augusta a septembra a sušia sa. Odvary sú vhodné pri zápaloch ústnej dutiny a hrdla.

Použitie

Ešte do nedávna sa z vysušených a pomletých žaluďov mlela múka a piekol chlieb. Dubové drevo bolo a je pre svoju tvrdosť používané stolármi. Toto drevo ako jedno z mála ani po navlhnutí nestráca svoje vlastnosti.

Od pradávna sa pri starých posvätných duboch robili zhromaždenia, týmto stromom sa prinášali obety. Podobne, ako sa nedali vymazať zo života ľudí staré sviatky či obyčaje, nedali sa ani vyrúbať všetky posvätné stromy a háje. Namiesto toho sa ich snažili nahradiť (Yule -> vianoce, Zimné noci -> sviatok všetkých svätých …), alebo zmeniť ich význam (množstvo krížov na kopcoch, kaplnky na každom rohu …) Takže ma ani neprekvapila pár metrov opodiaľ stojaca kaplnka :(

Na poslednej fotografii je vidieť časť vrastenej cedulky “Chráněný strom”


Keywords (kľúčové slová):

Ohodnotiť článok
12345678910
(zatiaľ si nehlasoval/a)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.