Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Slovenský raj – Malý Sokol

  V máji roku 2004 sme si prešli v Slovenskom raji niekoľko zaujímavých trás. Jedna z nich viedla aj cez roklinu Malý Sokol. Už v roku 1890 patrila táto lokalita do jelenej rezervácie, ktorá zaberala 11,6 km2 (Stratená, Veľký a Malý Sokol a Glac). Okolo roku 1926 v nej začala prebiehať ťažba dreva holorubom, čo úspešne zastavil Klub ČS turistov. Malý Sokol sa nachádza v Národnej prírodnej rezervácie Sokol.

  Cesta viedla cez Veľký a Malý Zajf, okolo Občasného prameňa ktorý vyzeral skôr ako ležatý gejzír, cez Havraniu skalu, Malý Sokol, Veľký Sokol a po červenej na juh.  Mali sme šťastie, že bolo v rokline Malý Sokol veľa vody, malo to svoje čaro. Úžasné miesto kde je za každou zákrutou ďalší a ďalší prekrásny pohľad. Občas sa pomedzi vysoké skalné bralá predrali aj slnečné lúče. Miestami sme sa predierali pomedzi popadané stromy, preliezali sme aj podliezali rôzne ďalšie prekážky. A skoro celý čas v ľadovej vode. Brali sme si zo sebou aj náhradnú obuv (tenisky) práve na prechod hlbšou vodou, ale nakoniec som si ich ani neprezul. Stačili klasické vojenské kanady. Prechádzali sme miestami kde bola voda až skoro po kolená, ale boty vydržali a aj keď boli premočené, nespôsobili mi žiadne otlaky ani nič podobné ani ešte dlhou cestou na chatu. Na ďalší deň už boli suché a prešli sme si menšiu Zajmarskú roklinu.

  naspäť  

  Fotky boli robené ešte staručkým 2Mpix fotoaparátom, tak ich kvalita je trošku horšia. Ale aspoň môžete vidieť aké krásne miesta máme na Slovensku.


Keywords (kľúčové slová):
Havrania skala, Malý Sokol, Malý Zajf, Občasný prameň, Slovenský Raj, turistika, Veľký Sokol, Veľký Zajf
12345678910
(hlasov: 3, priemer: 10,00 z 10)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.