Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Germania Tour 2010, 6.deň – Gross Raden

Na tomto mieste bolo v 9.-10. storočí osídlenie polabskými Slovanmi. Osídlenie prebiehalo v dvoch fázach. Okrem okrúhleho hradiska na ostrove prístupnom po drevenom moste tu stáli domy a remeselne dielne, ktoré od pevniny oddeľovala vodná priekopa s jediným vstupom cez most. Okrem nich tu stála aj svätyňa postavená z dosiek.

súčasnosť:

Neskoro v noci sme dorazili na miesto, našli sme parkovisko a hneď za ním zelenú lúčku kde sme s rozložili a hneď zaspali. Ráno sme išli pozrieť múzeum a hradisko.

múzeum:

Pri vstupe je ako v každom dobrom múzeu obchodík so suvenírmi, replikami nálezov a kvalitnou literatúrou. Na stenách v miestnostiach je množstvo doplňujúcich textových aj obrazových informácií. Veľmi pekne sú spracované modely hradiska aj s popisom stavieb v jednotlivých fázach. Ale čo sa mi najviac páčilo, boli krásne naaranžované nálezy v sklenených vitrínach. Možno je to len môj názor, ale v kombinácii s prírodným materiálom to vyzerá o dosť lepšie.

  naspäť  
hradisko:

Peši sme sa presunuli pár stoviek metrov a sme pred hradiskom. Prechádzame po drevenom moste ponad vodnou priekopou, cez vstupnú bránu a pred nami množstvo domčekov s veľkou trávnatou plochou .. no proste nádhera. Bol som už vo viacerých archeoskanzenoch, tento by som zaradil na druhé miesto hneď za Foteviken. Niektoré domčeky sú zvnútra vybavené, iné slúžia na prezentovanie remeselných dielní a je tu aj pár rozostavaných a návštevníci vidia jednotlivé fázy stavby. Okrem domčekov sú tu aj otvorené dielne – kováčska a hrnčiarska. Po priestore sa pohybujú ľudia v kostýmoch, pre školskú skupinu robia ukážku remesiel … ani neviem kam skôr pozerať. Veľmi dobre je postavená aj vyššie spomínaná svätyňa. Po moste sme sa presunuli ďalej ku kruhovému hradisku, ktorému dominuje mohutný vchod. Z jeho vrchu je pekný výhľad po celej dedinke. A keďže je tu všade dookola voda, nechýba ani mólo a loď.

  naspäť  

 smer Rujana:

Neskoro poobede sme sa pobrali z tohoto krásneho miesta ďalej na sever. Prišli sme až na poloostrov Rujana. Na jeho najsevernejšej strane je camp. Bolo asi 22:00 a práve recepčná odchádzala, tak na poslednú chvíľu nám dala kartičku aby sme sa dostali s autom cez závoru a že ráno to vybavíme. Tak sme rozložili stany, dali pivo na pláži a zaspali.


iné informácie:
www.gross-raden.de
Camp Nonnevitz


pokračovanie: Rujana, Arkona


Keywords (kľúčové slová):

12345678910
(hlasov: 2, priemer: 10,00 z 10)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.