Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Germania Tour 2010, 7.deň – Rujana, Arkona

Ráno sme sa najedli, poriadne vykúpali na nudapláži v Baltickom mori a keď som chcel zaplatiť za camp, tak nás čakalo milé prekvapenie. Tetuške som vrátil kartičku a ona že či sa nám nepáči, ja že ale páči ale pokračujeme ďalej. Ona teda zobrala kartičku a že šťastnú cestu nám praje. Asi nevedela že nás večer nestihli zapísať, tak sme to mali na účet podniku

história:

Vybrali sme sa najskôr na miesto kde bolo od 8./9. storočia posvätné miesto Slovanov – Arkona. Okrem mesta tu bola aj veľká svätyna. Saxo Grammaticus o tomto miesta napísal takto:
“Ohrada chrámová na vonkajšej strane pútala pozornosť bohatými rezbami, rôzne maľovanými… V nej bol iba jeden vchod, ktorý sa otváral prichádzajúcim. Svätyňu samotnú naopak obklopovala dvojitá prepážka, z toho vonkajšia zo stien niesla strechu a vnútorná tvorená 4 stĺpmi namiesto stien sa skvela visutými oponami… Vo svätyni stála ohromná modla.”

súčasnosť:

Dnes sa z tohoto miesta už veľa nezachovalo, pretože sa postupne rúca do mora. Jediné čo je ešte vidieť je časť valu. Najbližšie miesto na parkovanie je vzdialené skoro 2km, takže jedna možnosť je použiť vláčik, ktorý premáva medzi parkoviskom a Arkonou, alebo ísť peši. Viezli sme sa už dlho, takže vyhrala druhá možnosť. Už z diaľky je vidieť maják z ktorého je výhľad na široké okolie. Množstvom schodov sa dá dostať k moru, kde je vidieť ako sa svah postupne zosunuje do mora.
Ďalej sme sa peši presunuli do neďalekej rybárskej dedinky Vitt. Prekrásne turistické miesto, všade čisto, krásne domčeky, obchodíky so suvenírmi a rybími špecialitami. Na domoch je vidieť staré značky niektorých rybárskych rodín.

  naspäť  

Najvyšší čas vybrať sa ďalej. Ďalším miestom kde sma sa pozreli bola kamenná hrobka, 34 metrov dlhá, skladajúca sa zo 42 kameňov. Hrob vykopal v roku 1970 profesor Ewald Schuldt. Našiel tu 2 lebky, strelku z pazúrika a hrob z neskoršej doby železnej.

Nasledovalo mesto Sassnitz s ponorkovým múzeum v ponorke, prechádzka po prístave, večera a odchod ďalej na juhovýchod.

  naspäť  

Do poľského prístavného mesta Międzyzdroje sme sa dostali neskoro večer. Cestou sme presne stihli kompu cez Świnoujście (som zvedavý kedy tam konečne urobia nejaký most). V Międzyzdrojoch sme sa ubytovali v Pole namiotowem a išli za nočným životom. Je tu pekná promenáda medzi množstvom stánkov so suvenírmi, občerstvením a rôznou zábavou. V noci to tu žije, tak sme sa trošku zabavili aj my.


iné informácie:

Kap Arkona
Großsteingrab Riesenberg
Sassnitz
Międzyzdroje

pokračovanie: Wollin


Keywords (kľúčové slová):

12345678910
(hlasov: 1, priemer: 10,00 z 10)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.