Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Nord trip 2007, 7. deň – Jelling

13:45 sme už znovu sedeli v aute a pokračovali v ceste. Prešli sme aj okolo Legolandu. Mesto Jelling nie je pri žiadnej hlavnej ceste, tak sme si po úzkych cestách prechádzali krásnou krajinou. Počasie sa našťastie zlepšilo a zas vykuklo slnko. Na nejakej web stránke som čítal, že v meste Jelling je veľký runový kameň a keďže máme toto miesto cestou, tak sme si ho chceli pozrieť. Našli sme ho až keď sme druhý krát prechádzali cez mesto. Hneď oproti je múzeum. V múzeu je aj obchod a knižnica, kde sa dá pozrieť veľké množstvo knižiek z obdobia vikingov po anglicky, dánsky, nórsky, nemecky, švédsky …

V treťom riadku odspodu v strede sú zlaté rohy.

Jeden z dánskych národných pokladov, súpravu dvoch zlatých rohov, ktoré ukradli v pondelok ráno, polícia v utorok našla, informovala miestna televízia TV2Syd. Policajný inšpektor Steen Edeling z mesta Vejle pre televíziu potvrdil, že rohy sa našli. Detaily ešte neposkytol, ale tlačová konferencia na túto tému sa uskutoční vo Vejle v stredu o 10 hodine SELČ.Originálne “Guldhornene” (v dánštine zlaté rohy) z roku 400 ukradli už v roku 1802 a zlodeji si tentoraz odniesli strieborné repliky, ktoré Dánske národné múzeum zapožičalo na výstavu v meste Jelling. Ako uviedol kurátor národného múzea Carsten Larsen, diela sú súčasťou národného pokladu napriek tomu, že ide o repliky. Zlodeji rohy ukradli potom, ako rozbili výstavnú vitrínu.Originálne zlaté rohy našli v roku 1639 v meste Gallehus na juhu Dánska, neskôr sa však stratili a opäť ich našli v roku 1734. Z Kráľovskej umeleckej komory diela v roku 1802 ukradol zadlžený klenotník Niels Heidenreich, ktorý zlato roztavil, aby získal materiál na klenoty a falošné mince.

zdroj: 19.9.2007 www.sme.sk

  naspäť  

Cieľom dňa bolo však najsevernejšie miesto našej cesty, Lindholm Høje. Prišli sme tam až o 20:00 (2179 km). V campe sme sa ubytovali v bungalove a po týždni sme znovu spali na posteli.



Keywords (kľúčové slová):

Ohodnotiť článok
12345678910
(zatiaľ si nehlasoval/a)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.