Jokull píše o veciach ktoré ho zaujali a stojí za to ich uchovať a šíriť ďalej.
Nord trip 2007, 9. deň – Ales Stenar

Ďalej sme pokračovali k Ales Stenar (2791 km). Cestou som odbočil z hlavného ťahu, aby sme si bočnými cestičkami cez dediny vychutnali krásy švédskej krajiny.

Ales Stenar je to megalitické zoskupenie kameňov v tvare vikinskej lode, dlhé 67 metrov a pozostáva z 59 kameňov, niektoré z nich majú hmotnosť až 1,8 tony. V areály sa nachádza množstvo informačných tabúľ s nákresmi a fotografiami z výskumov. Zaujímavosťou je, že počas letného slnovratu slnko vychádza nad jedným z najvzdialenejších kameňov a počas zimného slnovratu zas nad opačným najvzdialenejším kameňom. Presnú funkciu tejto stavby archeológovia dodnes nepoznajú.

  naspäť  

O 19:00 sme vyrážali k ďalšiemu bodu a to pevnosť Foteviken kam sme prišli o 21:00. Vedľa parkoviska na zelenej lúčke sme si rozložili stany. Stanové kolíky sa vďaka veľkému množstvu kameňov nedali poriadne zaraziť do zeme a to sa mi vypomstilo. V noci zafúkal od mora silný vietor a tie napoly zastrčené kolíky povyťahoval. Keby som nemal vrchnú vrstvu stanu priviazanú, odletela by pekne ďaleko a vysoko. :D



Keywords (kľúčové slová):

Ohodnotiť článok
12345678910
(zatiaľ si nehlasoval/a)
Loading ... Loading ...

Pridať komentár

Tvoj e-mail nebude zobrazený. Povinné políčka sú označené hviezdičkou *.

*
*

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.